Скандално! Малтретират болните в дом за стари хора в Пловдив

Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. За едно място там се борят около 60 души.

„Започнахме проверка и това, което се констатира до момента е, че въпреки че този център е с изключително добри условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на персонала е изключително ниско и отношението, което те имат е абсолютно недопустимо. Събрали сме достатъчно материали, които смятаме да предадем на прокуратурата”, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания”, каза още Деница Сачева.

“От началото на годината 13 000 души останаха без личен асистент. До момента сме направили национална програма, за да помогнем на тези хора, но за съжаление тя ще започне на действа през март”, коментира социалният министър оставането на хора с увреждания без личен асистент.

“Трябва да намеря решение на тези проблеми. Даваме 3,5 млрн. годишно, трябва този ресурс да отива там където има нужда. Само 92 млн. лева ще бъдат дадени за личен асистент през тази година“, уточни тя и добави: „Опитвам се да намерим пари и в този бюджет за решаване на проблемите извън националната програма.“

Следвайте ни в социалните медии