Силно увеличение на новозаразените с коронавирус у нас!

Доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб, представи актуалната обстановка в страната във връзка с коронавируса.

За периода от 8:00 часа на 4 май до този момент са направени 1465 проби – общият брой е 51 068. При тези проби са установени 69 положителни резултата. По този начин общата бройка е 1758 случая на COVID-19 в България. Новите случаи са разпределени в 12 области: София – 14, Пазарджик – 14, Благоевград, Ямбол – 8, Видин, Кюстендил – 7, Хасково – 5, Сливен – 2, Бургас – 1, Плевен, Смолян и Стара Загора – също по 1 случай. Има 4 нови проби на деца и 9 на медицински персонал.

Новите излекувани от коронавирус инфекцията са 18.

Починали са трима души за последните 24 часа – мъж на 80 години от Велико Търново с придружаващи заболявания, мъж на 61 от Габрово и мъж на 78 години от Сливен с прекаран инсулт. Към статистиката на починалите от COVID-19 се добавя и случаят на доктор Нели Пандова от Спешна помощ-София.

“Имаме оптимизъм, че много бързо се локализират огнищата, които се установяват”, каза доц. Димов. “Пример е Брестовица, Пловдивско. От вчерашния ден няма нов случай там. Има много подобни случаи”, поясни той относно броят на новозаразените и новият пик в страната.

Няма значими изменения от предходния ден в световен мащаб, отчете още той. 81 247 са новите случаи.Водещи страни са САЩ, Русия и Великобритания. На Балканите се запазва тенденцията водещите страни да са:Румъния, Сърбия.

Доц. Димо Димов от името на НОЩ поздрави всички военнослужещи и цивилните служители в Министерствп на отбраната с Деня на храбростта – 6 май. “Те с отговорното си поведение се превърнаха във войни, дори и когато врагът е микроскопичен”, каза той.

Следвайте ни в социалните медии