Светът си отдъхва от пандемията

Строгите ограничителни мерки най-накрая се облекчават в двата най-големи града на Испания – Мадрид и Барселона, където хората вече могат да се срещат в групи до 10 души по домовете си или в паркове, както и в откритите пространства на барове и ресторанти. Плажовете също се отварят отново в някои части на страната след месеци карантина, облекчения стартират навсякъде по света, предаде АФП.

Италия отново отвори басейни и фитнес зали, Гърция направи същото с ресторанти и кафенета, докато украинците отново могат да пътуват в метрото в столицата Киев за първи път от 10 седмици.

Иран отново отвори днес джамиите в страната, а Япония премахва националното извънредно положение, но предупреди, че все още е необходима предпазливост, за да се предотврати втора вълна на COVID-19.

Индия възобнови вътрешните полети, а магазините във Великобритания също отвориха врати за клиенти.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че временно е спряла клиничните изпитвания на хидроксихлорохин като потенциално лекарство за COVID-19 като предпазна мярка, след публикуване на проучване в The Lancet, което показва, че употребата на лекарството при заразени с коронавируса пациенти може да повиши леталния изход.

До момента пандемията е убила най-малко 344 107 души по целия свят, откакто избухна в Китай в края на миналата година.

САЩ са регистрирали най-много смъртни случаи – 97 948, следват Великобритания с 36 914, Италия с 32 877, Франция с 28 457 и Испания с 26 834.

Германската група от авиокомпании, засегнати от коронавируса – „Lufthansa” получи помощ от десет милиарда евро след сделка с германското правителство.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че започва консултации с лекари и медицински сестри, с цел здравните работници скоро да получат сериозни увеличения на заплатите като част от реформиране на френската здравна система след справянето с коронавирусната криза.

Следвайте ни в социалните медии