fbpx

САЩ и ЕС заплашиха Турция

Лидерите на Европейския съюз заплашиха Турция със санкции заради спора, възникнал около газовото находище, открито край Кипър, пише The Wall Street Journal. Безпрецедентният ход на Брюксел идва, след като турският президент Реджеп Тайп Ердоган вече е изправен пред заплаха от скорошни американски санкции заради планираната покупка на руския зенитно-ракетен комплекс S-400.

Едновременни мерки от Европа и САЩ срещу турската държава, компании и лица може да изолира страната в момент, в който напрежението в Близкия изток се покачва. Ердоган многократно подминаваше предупрежденията на Вашингтон и се присмиваше на европейските лидери, давайки сигнал, че Турция ще купи руското въоръжение и ще започне проучвания за газ в спорното находище.

Лидерите на ЕС повишиха залога, след като бяха призовани от Кипър и Гърция. Ходът дойде заради втория плавателен съд, пратен в региона. Турция започна проучвателните дейности през май на запад от Кипър, създавайки си критики от ЕС и САЩ. „ЕС ще продължи да следи развитието отблизо и е готова да отговори подобаващо и в пълна солидарност с Кипър“, заявиха лидерите в общо изявление, от което става ясно, че се обсъждат и санкции.

Източник на изданието посочва, че това може да се случи още през лятото. „Това, което Турция прави в териториалните води на Кипър, е абсолютно неприемливо“, заяви президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер. И обеща отговорът на ЕС да не е „мек“.

Купуването от Анкара на зенитно-ракетни системи С-400 не означава, че тя се отдалечава от НАТО. Това заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, предаде ТАСС.

Турция напълно и своевременно изпълнява всички задължения към НАТО. С купуването на С-400 не става дума, че се отдалечаваме от алианса, заяви Акар. САЩ предприемат активни опити да не допуснат Турция да купи С-400. Вашингтон предупреди Анкара, че ако купи тези системи, САЩ могат да откажат на Турция да ѝ продадат Ф-35. Американците заплашват натовските си съюзници от Турция и с въвеждането на санкции. Анкара ясно подчерта, че няма да се откаже от сделката с руснаците. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че тя е свършен факт.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x