Само 3% от българите – с противогрипни ваксини

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания с голямо клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Често обаче е подценяван. Епидемиите от грип причиняват в световен мащаб между 3 и 5 милиона случаи с тежки усложнения.

Най-засегнати са възрастните хора. Установено е, че 39% от случаите на смърт поради грип са сред хората над 75 години. За щастие в България вече работи Национална програма за повишаване на профилактиката срещу грипа. Тя е наистина голяма крачка към подобрение на ваксиналната защита. Насочена е към всички хора над 65-годишна възраст. Още през първата година ще бъдат ваксинирани 10% от тази възрастова група. След четири години се очаква да бъдат обхванати 25%. Например в Хърватия подобна програма за превенция на грипа съществува от много години. Освен хората над 65-годишна връст тя включва и други рискови групи. За миналата година е достигнала 30% покритие на всички, за които е предназначена. „Радвам се, че тази година ще можем да защитим по-добре възрастното население в България, което е сред най-рисковите групи“, споделя доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Други рискови групи с тежко протичащ грип и усложнения, на които Световната здравна организация препоръчва имунизация, са бременните и децата под 5 години – особено тези под 2-годишна възраст. „Четиривалентната противогрипна ваксина на Санофи Пастьор е единствената в България, която може да се прилага на всички над 6-месечна възраст. Тя е първата и единствена ваксина с разрешение за приложение на бременни, като осигурява пасивна защита от грип на новородените, преди да навършат 6 месеца“, сподели д-р Анвар Расули, Медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа.

Всички, които искат да се ваксинират, трябва да знаят, че това се прави най-малко две седмици преди настъпване на грипната епидемия. Така се генерира оптимално ниво и подходяща продължителност на имунитета след ваксинация. На база статистиката от предходни години, за България експертите препоръчват ваксинация от ноември до първите седмици на януари. „Всяка година грипната епидемия е с различен интензитет и продължителност. Тези модели на предсказуемост, които създава Световната здравна организация, са с цел да се планират правилно годишните кампании за ваксинация и да се постигне максимална защита на населението“, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипната ваксинация е призната за най-добрият инструмент за превенция на разпространението на сезонния грип. За съжаление през последните години само 3% от българите се ваксинират.

Следвайте ни в социалните медии