Само за 5 дни, девет нападения на мечки в Родопите

Зачестиха нападенията на мечки върху селскостопанските животни в Родопите. Набези е имало в седем населени места в област Смолян.

Само за пет дни са регистрирани девет нападения от мечки.

Стадото на един от овчарите, Тодор Рудев, било нападнато само преди дни. Убито било едно животно, а няколко били ранени. Самият обор се намирал само на 2 км от селото.

„Вечерта ги вкарахме, сутринта всичко беше касапница, кучетата са ранени. Добре, че няма човешки жертви“, коментира Рудев пред bTV.

Един овчар нищо не би могъл да направи срещу заплахата и не би си жертвал живота за овцете, допълни той.

„Точно сега са мечките, те сега са станали от сън и са гладни. Няма какво да ядат, ще ядат овцете, след някой ден ще ядат и хора. Преди 10 години тука имаше два случая.”

От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита.

„След проекта, който приключихме, ние раздадохме електропастири и кучета, леко се занемари тенденцията за предприемане на персонални мерки за защита на селскостопанското имущество. Искам отново да обърнем внимание на разрешените места за паша. Да се засили контролът”, заяви Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Общо 19 набеза на кафяви мечки са регистрирани от началото на годината. Макар и да получават обезщетение за пораженията, овчарите започват да се притесняват за собствената си безопасност.

Следвайте ни в социалните медии