Румен Радев: Без детска болница в ЕС е само България!

Нова атака срещу политиката на правителството в здравеопазването отправи президентът Румен Радев. Той се зае с проблема с липсата на детска болница.

“Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът на среща с представители на Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница”.

“Те се дължат на двата различни подхода – този на Министерството на здравеопазването – да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността – и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Както е известно, решението на министър Ананиев да се възобнови строежа отпреди 40 години предизвика сериозно недоволство сред майки. Набързо бяха събрани над 17 000 подписа от притеснени родители, че старата конструкция е опасна.

Следвайте ни в социалните медии