fbpx

Росен Плевнелиев: Турция си прави каквото си иска!

Rosen Plevneliev, presidential candidate of Bulgaria's centre-right ruling GERB party flashes thumbs-up before the start of his news conference in Sofia October 23, 2011. Plevneliev led the first round of Bulgaria's presidential election on Sunday and faces a run-off against Socialist Ivailo Kalfin after a campaign marred by protests and violence, exit polls showed. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: ELECTIONS POLITICS)

България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска, категоричен е президентът (2012-2017 г.)

„Фолксваген“ трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна – членка на ЕС, по този казус може да стане така, че на концерна да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да ѝ се случи, понеже ЕК не е интегрирала такива инструменти за контрол, то концернът „Фолксваген“ може да пострада. Това заяви в интервю за „24 часа“ Росен Плевнелиев.

По думите му, зад решението на „Фолксваген“ да отиде в Турция има много въпросителни, а битката къде да е новият завод на автомобилния концерн е била нечестна.

„Докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът „Фолксваген“ не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът „Фолксваген“ знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът „Фолксваген“ се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар“, обясни Плевнелиев.

Според него, в хода на преговорите и проверките е било установено, че всъщност ЕК през годините е допуснала една огромна неточност. Когато Турция е подписала споразумението за влизане в общия пазар, в договора са дадени всички права, а същевременно не са интегрирани никакви инструменти, които да дадат възможност на ЕК да контролира и да наказва Турция, когато тя не спазва правилата.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x