Първи подробности за бомбените заплахи у нас

Заплахите за бомбени атентати идват от интернет доставчик извън страната, подобни мейли са получени и в други държави от ЕС, казват от ГДБОП по случай със заплахите у нас, предава “24 часа”.

“Днес е получено електронно съобщение на публични електронни пощенски адреси, обслужващи аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив, както и на мейл-адреси на медии. Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес. В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално”, казват от ГДБОП по случая с терористичните заплахи.

“Отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е извършил проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация. Установено е, че в рамките на вчерашния ден /20 август/ подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС”, казват още антимафиотите.

Три медии, сред които “24 часа” и трите летища в София, Пловдив и Варна бяха заплашени с бомби с анонимен мейл в четвъртък сутринта.

След сигнали в полицията всички сгради са проверени от униформени. Бомби не са открити, а евакуирани хора няма.

Първият сигнал е за летище София. Получен е преди обед. Службите за сигурност са проверили, но взрив не е открит.

По същото време сигнал пристига и от летищата в Пловдив и Варна, където ситуацията е същата. На служебни имейли на “24 часа” също е получен подобен мейл със следното съдържание:

“Добър ден! Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на “24 часа”. Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Честит полет!”

След сигнал в МВР и прокуратурата за заплахата в редакцията пристигнаха полицаи за проверка. Обиколиха всички помещения и снеха обяснения.

Следвайте ни в социалните медии