Проф. Литвиненко : Няма допусната лекарска грешка

Няма допусната грешка. Запознати сме с всички изследвания и с начина на лечение на детето. Действано е съобразно промените в състоянието на детето. Действано е адекватно, налице е бил нашия анестезиолог, интубирано е. Няма умора при такива случаи. Това заяви Проф. Иван Литвиненко, началник на клиника „Детски болести и детска неврология“ към „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев“, по повод смъртта на 3-годишното дете в София и подписката в защита на отстранените директори на три болници.

По думите му детето е било лекувано с антибиотици през последните 20 дни, а това отслабва организма. Не бих искал да нагнетявам обстановката, ние сме хората, които можем да дадем последна педиатричната помощ в държавната пирамида“, каза още той.

„Лекарите и сестрите са дефицит. При отстраняването на д-р Георгиева изпитваме недостиг в реанимацията“, категоричен е Литвиненко.

„Има голямо напрежение. Ако не дай си Боже днес почине едно дете – ще избухне гражданска война, заяви Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“ . По думите ѝ проблемът е следният, че лекарите са агресивни към родители, а никой не ги обвинява за лекарските решения. „Обвиненията са за липсата на милосърдие, за липсата на подадена ръка от лекар към пациент. Къде са другите 5-ма лекари, защо това дете е размотаване от болница в болница“, каза още тя.

„Абсурдно е да има лимити и ограничения при лечението на децата“, категорична е Георгиева.

Според здравния икономист Аркади Шарков един от проблемите е, че нямаме електронна система, в която да се види какво е било състоянието и изследванията на един пациент. „Отстранените директори носят отговорност, но дали носят вина – не е ясно. Това тяхно отстраняване сваля напрежението в обществото“, каза още той.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via