Проф. Кантарджиев: Има 24 нови случая на COVID-19

От Националния оперативен щаб изнасят новите данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас по време на традиционния сутрешен брифинг на Националният оперативен щаб на 18 май.

“Вчера за деня бяха доказани 24 нови случая. Причината за този малък брой не е краят на епидемията. Вчера бяха изслседвани 4 и половина пъти по-малко материали. 362 материала бяха изследвани, а причината е, че е неделя и не са взимани толкова проби”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.
“2235 са случаите в страната, 1513 са активните случаи”, добави той.

“С облекчение казвам, че нямаме нови случаи във Велико Търново и Видин. Втората област беше доста засегната последните седмици”, каза той. От медицинският персонал са 242 заболели или 11% от общия брой случаи. Има два нови случая на заразени медици от вчера – в Пловдив и тук в “Пирогов”.

“Излекуваните са 612. Излекуваните ги пускаме свободно след като имат отрицателен резултат с PCR тест, демек те престават да бъдат вирусоотделители”, поясни той.

“За съжаление, има двама починали за деня, с което случаите стават 110. Починал е мъж с илиус, болест на сърцето и хиперторния – на 77 години и мъж на 69 години от Благоевград – той е с остра дихателна недостатъчност. Претърпял е мозъчна операция с отваряне на черепа заради тумор.

945 са случаите в София, а на второ място е Плевен с 208 случая, а след това е област Видин – 179 случая”, заяви той.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via