Проф. д-р Кантарджиев: Изолацията е изпитан метод за предпазване от грипа

Изолацията е най-старият изпитан метод за предпазване от грипа. При грипна вълна е важно децата да се спрат от училище, а в някои случаи да се затворят и яслите и детските градини. Това напомни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„При втората вълна заболеваемостта е почти толкова голяма, колкото пикът на грипа през февруари. Най-засегнати са децата в училище и младите хора в трудоспособна възраст“, коментира той.

Пред БНТ проф. Кантарджиев обясни, че директорът на Районната здравна инспекция (РЗИ) докладва на областния управител данни от разпространението на заболеваемостта. В областите има сформиран оперативен щаб. Следят се данните НЦЗПБ за последните 10 години, за да се реши какви мерки да се предприемат.

Специалистът подчерта – ако сме болни, да се свържем с нашия личен лекар и да предприемем лечение. Напомни, че в болниците също бързо се предават болестите. Кантърджиев смята, че не може за една температура да се тича при джипито.

„Личните лекари имат най-голяма роля във всяка една държава с развито здравеопазване – този, който стои на първа линия“, заяви той.

Затова и ако сме ходили в засегната от коронавируса държава или сме били в контакт с хора от такива държави трябва да останем под 14-дневна карантина. В случай на появя на някакви симптоми – звъним на лекаря и с него коментира състоянието си. Характерното при коронавируса е затрудненото дишане. Другите симптоми са грипоподобни.

Иначе за коронавируса няма установено точно лечение, прави се комбинирано от няколко лекарства. Проф. Кантърджиев изрази учудването си, че хората си мислят, че коронавирусът се лекува с медикаменти срещу грипа.

Следвайте ни в социалните медии