Проучвания развенчаха мита за полезните свойства на марихуаната

Ново проучване твърди, че марихуаната може и да не помага на хората, борещи се с хронична болка и подобряването на съня им.

Изследването е публикувано в списание BMJ Supportive & Palliative Care.

Друго проучване, публикувано в същото списание, твърди пък, че канабиноидите, които са активните химикали в лекарството, може да не са толкова ефективни за облекчаване на болката и дискомфорта при болни от рак.

Тези две констатации могат да бъдат доста значими за страните, в които употребата на марихуана е легализирана, защото е възможно да повлияят на общественото мнение по въпроса дали канабисът трябва да бъде легализиран или декриминализиран на места като Великобритания, където все още се смята за наркотик от клас В и е изцяло незаконен, пише Daily Star.

Във Великобритания около 28 милиона възрастни, което е почти половината от населението, живеят с някаква форма на хронична болка. Според Международната асоциация за изследване на болката (IASP) за такава се смята всяка, която присъства в тялото от три месеца или повече.

От тези 28 милиона 14% (около 8 милиона) живеят с болка, която се счита за умерено до тежко инвалидизираща. Около 60% от страдащите от рак изпитват болка. Това означава, че мнозина търсят различни начини за справяне с хроничната болка и невъзможността на човек да заспи вследствие на нея.

През 2019 г. Independent съобщи, че 77% от участниците в обществено проучване на YouGov са били на мнение, че канабисът трябва да бъде легализиран за медицински цели. Междувременно 48% смятали, че трябва да се легализира и просто за развлечение.

Предишни проучвания, разглеждали ефектите на канабиса върху болката и свързаните със съня проблеми, пък са открили положителни ефекти от употребата му.

Новото проучване обаче подчертава, че за по-ранните изследвания е било използвано синтетично извлечени съединения от канабис, а не изсушеното растение на марихуаната, което страдащите използват в действителност.

В изследването, показващо как канабисът влияе на съня на хора, страдащи от хронична болка, изследователите оценяват данни, свързани със 128 души. Над 50 от тях са лекувани в специализирана клиника за болка.

За да я овладеят, 66 са използвали медицински канабис.

В резултатите от анализа на пациентите учените откриват, че употребяващите канабис са по-малко склонни да се събудят през нощта, отколкото непушачите.

При двете групи няма разлика относно това колко време им трябва да заспят или колко често се събуждат рано. Колкото повече марихуана употребяват хората обаче, толкова по-голяма е вероятността да имат затруднения да заспят и да останат заспали, подчертават учените.

“Това може да е сигнал за развитието на толерантност”, категорични са те.

Което означава, че редовните употребяващи могат да изпитват повече болка, депресия или тревожност.

Авторите на изследването подчертават обаче, че са необходими още тестове, за да може да се твърди категорично дали различните режими на приемане на марихуаната или различните дози повлияват по някакъв начин съня на хора, страдащи от хронична болка.

Следвайте ни в социалните медии