Природозащитници се затвориха в клетка до Парламента

Природозащитници протестират в клетка до парламента с искане за забрана на фермите за кожи.

Започвайки от днес, десетки ще се ротират на смени в клетката денонощно за седмица. Акцията се организира от сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

“Инициативата цели да забрани добива на ценни кожи. Във фермите за кожи се отглеждат животни по изключително жесток начин. Много хора смятат, че подобно нещо няма място в съвременно общество. Искаме да представим на народните представители и обществото, че през ноември ще бъдат убити стотици хиляди животни, за да се направят на аксесоари и палта. Мястото на тези животни не се използва за нищо, а само се изгаря. Надяваме се, че депутатите ще гласуват забраната за фермите за ценните кожи. В Европа има категорична забрана за подобен вид бизнес, а последствията за околната среда са изключително негативни”, разказа организаторът на инициативата Петя Алтимирска.

“Разказваме на минувачи и даваме възможност за солидарност към животните. Хората могат да усетят за малко, какво изпитват животните, които прекарват цял живот в клетки”, допълни Алтимирска.

Очаква се в същия този период в НС да се проведе второто разглеждане в комисия на внесения законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. След това предложението трябва да се насрочи за гласуване на първо четене, а промяната предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”.

Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via