Пред БНР протестират в защита на свободното слово

Протест в защита на свободата на словото се провежда пред БНР.

Мотото на акцията е „Да дадем сигнал“. Организатор е Асоциацията на европейските журналисти – България. Журналисти от БНР и от други медии, общественици и граждани се включиха в живата верига до Телевизионната кула до сградата на Националното радио в защита на свободата на словото.

Протестът се организира от АЕЖ. Участници в живата верига споделиха пред БНР защо участват:

Кристина Христова, член на АЕЖ: “Сигнала, който отправяме, е на първо място към обществото, че нещо не е наред в БНР, в медиите като цяло и това, което не е наред – че някой оказва натиск“.

Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ: “Искам да подчертая, че сезираме Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и ние тези дни чакаме и тяхната официална позиция“.

Лили Гранитска от Медия пул: “Даваме сигнал, че така повече не може да продължава. Писнало ни е“.

Къдринка Къдринова: “Трябва да се стресне нашето общество, защото това, което се случва не само в БНР, въобще в цялата журналистическа гилдия е изключително притеснително и опасно”.

Евгений Дайнов, професор по политически науки и рок музикант: “Трябва да бъдат обезвредени медиите и трябва да бъдат обезвредени недоволните, тоест аз съм тук от чувство за самоотбрана. Отпор в България винаги се получава и слава Богу“.

111 протестиращи се включиха в живата верига като символиката. 111 е мястото, което България заема по свобода на словото, според класацията на “Репортери без граници“.

В предаването „Преди всички“ Иван Радев от АЕЖ посочи по-рано, че акцията е символична: „Искаме да покажем, че сме готови да пренесем, ако трябва и на ръце, този сигнал – сигналът на свободното слово. Не може заглушаването на свободата на изразяване да остава без последствия. Живата верига пак е метафора – смятаме 111 души да се наредим през 10 метра, за да обхванем цялото разстояние. 111 – това е мястото на България в двете поредни класации за свободата на словото на „Репортери без граници“.

“Проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му и единствен кандидат за наследник на поста Иван Гешев. Няма как, когато се твърди, че натискът идва точно по тази линия, да се възложи проверка на същия прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си. …Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни Иван Радев.

Според нашите юристи са налице основания за отстраняване на генералния директор на БНР от СЕМ, отбеляза журналистът и попита: „Какво повече трябва да направи генералният директор, за да има хипотетична възможност да бъде отстранен от тези, които са го назначили?“.

Иван Радев смята, че проверката не трябва да спира до това, че не е имало техническа причина за прекъсването на Радиото на 13 септември за близо 5 часа. Той припомни и казаното от журналисти на ръководни постове в БНР за оказан политически натиск върху генералния директор.

„Казусът „БНР“ не е изолиран от това, което се случва в българската медийна среда. Натискът върху журналистите, задаващи въпроси, става все по-голям, което води до отлив от професията“, предупреди още Иван Радев от АЕЖ.

Междувременно днес парламентарната комисия по култура и медии ще обсъди възлагане на Сметната палата да извърши одит в Българското национално радио.

Следвайте ни в социалните медии