fbpx

Пламен Димитров (КНСБ): Уволняват заради коментари във фейсбук

50% от болничните в България за 2019 година са заради т.нар. „бърнаут“ или прегаряне на работното място. Според статистиката 30 на 100 от текучеството на кадри в страната се дължи отново на прегряването. Изразено в пари, това води до 140 млн.лв. загуби.

От друга страна, всеки четвърти служител в България не е на ясно какви са очакванията към него от работодателите.
Тези данни бяха съобщени в Пловдив от президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (KНСБ) Пламен Димитров, който представи национална кампания „Арена Работеща България“. Тя цели да постави най-сериозните проблеми на хората на труда, които не са представени в синдикати.

Според статистиката 3/4 от работниците в страната не членуват в синдикати, които да ги представляват и няма кой да застане зад исканията им, както и да защити правата им.

87 % от работниците и служителите в България имат профили в социалната мрежа Фейсбук. Вече има такива, които са уволнени, след ползване на социалните мрежи. Темата за социалните мрежи и използването им в работното време не е регуллирана в България, коментираха от синдиката.

Пламен Димитров посочи, че една от причината българите да не членуват в синдикати, е защото е нарушено правото на сдружаване в повечето фирми. „ В Пловдив се поставиха традиционно въпросите за заплащането, както във фирмите, така и в системата на висшето образование, нощния труд, извънредния труд, условията на работа, работното време.“, коментира Пламен Димитров.

Според синдиката,. 87 % от всички работещи българи имат профили във Фейсбук, а вече има работници, които са уволнени, след ползване на социалните мрежи.

„В България има редица примери за уволнени работници, злоупотребили, според работодателите, с корпоративния имидж. Уволняват заради коментари във Фейсбук или за това, че някой е обявил заплатата си в социалните мрежи,“ съобщи още Пламен Димитров.

До края на годината в цялата страна КНСБ ще проведени срещи, на които ще се дискутират проблемите на хора, които не са членове на синдикатите.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x