Петър Харалампиев излиза от ареста срещу 100 бона

Апелативният специализиран съд освободи от ареста бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев срещу парична гаранция от 100 000 лв.

Мотивът на магистратите е, че той е задържан от 7 месеца и 10 дни, което се доближава до максималния 8-месечен срок задържане, предвиден от закона преди внасяне на обвинителния акт.

От прокуратурата многократно заявиха, че имат готовност да внесат делото в съда до 29 юни, когато изтича този срок. Решението на съда е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Припомняме, че арестите в ръководството на Агенцията за българите в чужбина се състояха в края на октомври миналата година. При спецакцията на прокуратурата и МВР бяха задържани над 20 души, от които с обвинения по-късно се оказаха само четирима – председателят Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души, които по-рано бяха освободени от ареста.

Разследването срещу тях беше за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.

Следвайте ни в социалните медии