Петролът се срина!

Световните цени на петрола продължават да вървят надолу, сорт WTI се понижи до 23 долара за барел – цена, която пазарът беше видял за последен път на 6 март 2002 г.

Към 19:19 часа българско време цената на майския фючърс на северноморската петролна смес сорт „Брент“ се понижи до 11,7% до 25,37 долара за барел. Цената на майския фючърс на петрол сорт WTI поевтиня със 17,23% до 22,62 долара за барел.

Натиск върху петролните котировки оказва статистиката на министерството на енергетиката на САЩ за запасите от „черно злато“ в таза страна. Миналата седмица те са нараснали с 2 милиона барела до 453,7 милиона. Анализаторите очакваха ръст на показателя с 3,3 милиона барела.

Според данните на организацията „Съвместна инициатива за петролната статистика“ през януари САЩ са увеличили добива на нефт с 1,5% до 12,779 милиона барела дневно.

Спадът на цените на петрола започна на 6 март, след като страните от ОПЕК+ не успяха да се договорят за промяната на параметрите на сделката за съкращаването на добива, както и за нейното продължаване. Русия предлагаше да се запазят съществуващите условия, а Саудитска Арабия – допълнително да се съкрати нефтодобива. От тогава цените се сринаха почти два пъти. В началото на март цената на петрола на двата сорта се движеше в диапазона на 48 долара.

„За това, че руснаците и саудитците водят жестока борба за пазарен дял, трудно може да се намери бързо решение на проблема… Единственото, което може да ги подтикне да седнат отново на масата на преговорите са още по-ниски цени“, смятат анализаторите на банка ING, цитирани от Ройтерс.

Следвайте ни в социалните медии