Пациент със симптоми на коронавирус пристигна в Бургас от Италия

Един човек е със съмнения за коронавирус в Бургас, а преди няколко часа на Нефтеното пристанище в Бургас от Венеция е пристигнал танкер с 24-членен екипаж. Това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от “Флагман”.

Той не посочи конкретика по двата случая, но уточни, че човекът, за когото има съмнения, че е заразен с опасния вирус е пристигнал преди дни от Северна Италия, където в края на миналата седмица бяха констатирани множество потвърдени случаи на заразени с патогена в рамките на само един уикенд.

Пациентът е вдигнал висока температура и се е оплаквал от болки в тялото и кашлица – симптоми както на новия коронавирус, така и на обикновения грип. По непотвърдена информация пациентът е настанен в Инфекциозното отделение в Бургас под карантина.

„Взели сме проби от секрет, които са изпратени към София, където се извършват тестовете за КОВИД-19. Точната диагноза и това дали той е бил заразен с опасния патоген при престоя си в Северна Италия ще станат ясни до 24 часа“, обясни пред Флагман.БГ д-р Георги Паздеров.

Междувременно по обед днес на пристанището в Бургас пристигна втори кораб, идващ от засегната от коронавируса държава. Този път плавателният съд е пристига от Венеция – столицата на една от двете тежко ударени от патогена области в Северна Италия.

Информацията бе потвърдена и от директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, който каза следното: „Имаме предписание по случая. Танкерът идва от Венеция, където преди това екипажът е прекарал 4-5 дни. Няма констатиран болен човек, но ще се направят проверки, всички ще бъдат прегледани щателно“.

Припомняме, че област Венето в Италия, чийто административен център е Венеция, е един от двата региона на Апенините, които бяха сериозно засегнати от коронавируса, като до момента са констатирани над 350 потвърдени случая, а жертвите набъбнаха рязко от 3 до 10 за седмица.

Инкубационният период на КОВИД-19 по официални данни към момента е между 3 и 20 дни, което означава, че моряците, пристигнали от Венеция, все още не са преминали тази граница и състоянието им ще трябва да се наблюдава по-стриктно.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x