Пациенти в тежка форма на COVID-19 са излекувани чрез иновативна клетъчна терапия

Пациенти в тежка форма на COVID-19 с опасност за живота бяха излекувани в Израел чрез иновативна клетъчна терапия.

Компанията „Плуристем“, която извърши експерименталното лечение, е специализирана в използването на стволови клетки, извлечени от плацента.

В експерименталната терапия са били включени 6 пациента от тежко към критично състояние. Всички са страдали от остра респираторна недостатъчност и усложнения. Четирима от болните са показали също така признаци на сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност. След едноседмично лечение резултатите са показали, че всички пациенти са оцелели. Четирима от тях са имали подобрение на дихателните параметри, а трима са били в напреднал стадий на отказ от респиратори. Само един има влошаване на дихателното си състояние.

Първоначалните резултати от лечението показват подобрения в имунната система на пациентите, което е спомогнало за намаляване на фаталните симптоми на пневмония и общо възпаление на белодробната тъкан в резултат на коронавируса. Тези обещаващи ранни резултати предполагат, че клетъчна терапия базирана на плацентата може да бъде безопасна и ефикасна за някои от най-сериозните симптоми на COVID-19.

Как стволови клетки от плацента помагат срещу коронавируса? Когато човек се разболее от коронавирус, имунната му система става свръхактивна в резултат на инфекцията. Тя може да доведе до силно възпаление и увреждане на белите дробове, а това често води до последващи тежки респираторни проблеми, разясни Даниела Мирчева, управител на тъканна банка „Садаса 2007“, която е представител на британската компания за стволови клетки Cell4Life у нас. Тя допълни, че множество клинични изпитвания са доказали че стволовите клетки, получени от плацента съдържат уникални свойства, които могат да регулират свръхактивната имунна система. Те имат свойствата да спомагат за намаляване на възпаления, които се проявяват и при други състояния, като например белодробна фиброза и остро увреждане на бъбреците.

Израелските учени на практика целят чрез използването на клетъчен продукт от плацента, да възстановят естествените клетки, които са от решаващо значение за имунната система. Постигнатите обнадеждаващи резултати накараха компанията „Плуристем“ да търси възможности за извършване на разширено многонационално клинично проучване. В момента в няколко европейски страни, Китай и САЩ се провеждат множество изследвания и клинични изпитвания, които целят да тестват използването на стволови клетки от пъпната връв за борба с COVID 19. Проучванията показват обещаващи ранни резултати. Положителен пример е пациент на 65 години, който прави забележително възстановяване след терапия със стволови клетки от пъпна връв. Използването на стволови клетки за лечението на множество болести показва обнадеждаващи резултати, които дават шанс на човечеството да се справи в бъдеще дори и с смятани за нелечими болести.

Затова от британската тъканна банка Cells4Life съветват родителите да извличат и съхраняват стволови клетки при раждането на децата им, защото в бъдеще ще лекуват различни болести, коментира още Даниела Мирчева. На теория няма ограничение за видовете заболявания, които могат да бъдат лекувани вследствие на изследвания на стволови клетки. Това означава, че в бъдеще изследователите имат потенциал да направят пробив при всяко заболяване, каза Мирчева.

Следвайте ни в социалните медии