Още един случай на коронавирус у нас

От снощи досега има още една положителна проба. 243 стават положителните проби в България.

Новият случай е в София и при него няма контакт с друг болен.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия.

Ще предложим на министър Кирил Ананиев мерките, които изтичат утре, да продължат, информира ген. Мутафчийски.

В “Пирогов” има четирима пациенти, които са интубирани и са в изключително тежко състояние, а седем други са в добро. При единия случай положението наистина е много сериозно и най – вероятно ще има трагичен край. Във ВМА има двама, които са на ръба на дихателна недостатъчност, каза шефът на Щаба.

Всички пациенти, които са в тежко състояние, имат съпътстващи заболявания.

“Ще ми се да няма пик на болестта, но колегите епидемиолози казват, че няма шанс. За оздравелите нямаме нова бройка, но има 8 души, които искат да напуснат ВМА. Те обаче все още не са изчистени и продължаваме да ги изследваме”, информира той. Ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи още, че първите заболели от коронавирус у нас в Плевен и Габрово са в изключително добро състояние.

“Сега съм поръчал да се изготви стратегия кога може да се освободят от болница 7-8 души, които са абсолютно здрави, но са носители на заразата. Сега болниците могат да си позволят такъв лукс и да държат такива хора”, каза той.

“На всеки 11 изследвани сме открили 2 заразени и смятаме, че според математическия модел сме открили голям брой лица”, информира ген. Мутафчийски.

Той каза още, че хората трябва да изпълняват всички мерки, но не в условията на паника. По думите му, категорично трябва да се действа осъзнато.

“Коронавирусът има вече вътрешна циркулация”, информира още шефът на Щаба.

Той призова всички свои колеги от страната – хората, които имат респираторни проблеми задължително да се тестуват за коронавирус. “Имаме сигнали, че на някои места не се прави това, органите на РЗИ тогава обаче се задействат”, каза ген. Мутафчийски.

На въпрос за респираторите и легловата база в България, той даде пример, че в Стокхолм, който е голям, колкото София, има само 50 интензивни легла.

Ген. Мутафчийски информира, че от вчера има дарител, физическо лице, което е дало 1 млн. лв. Той поясни, че подробности ще съобщи, когато всичко бъде готово.

Относно тестовете, които ще се правят в Букурещ от врата на врата, шефът на Щаба каза, че ще се види резултата и съобщи, че Германия изобщо пък няма да тестува вече.

Председателят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 призова медиите, когато пишат за нещастни случаи винаги да напомнят симптомите – болки в гърдите, задух, посинели устни, температура над 38 градуса, както и да припомнят как да се пазим и да мием ръцете си.

На въпрос за бързите тестове, ген Мутафчийски първоначално се опита да обясни, че няма да коментира нищо, но после все пак изслуша журналистката и заяви, че няма нито един случай на установен заразен с бърз тест.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via