Официални лица твърдят, че ракетата, която уби двама души в Източна Полша е дошла от Украйна, въпреки че е произведена в Русия

Полският президент Анджей Дуда заяви, че “няма индикации”, че ракетата, която падна в Полша във вторник, е била в резултат на “умишлена атака” срещу страната.

„Няма индикации, че това е умишлена атака срещу Полша. Най-вероятно това е руска ракета S-300. В момента нямаме доказателства, че това е ракета, изстреляна от руска страна“, написа той в Туитър в сряда .

Той добави, че има “много индикации”, че това е ракета за противовъздушна отбрана, която “за съжаление е паднала на полска територия”.

Генералния секретар на НАТО – Янс Столтенберг казва, че украинската противовъздушна отбрана е „вероятната“ причина за взрива. Столтенберг също така казва, че инцидентът в Полша е “вероятно” причинен от дейността на украинските системи за противовъздушна отбрана – повтаряйки мнението на полския президент.

Но шефът на НАТО е ясен, че “Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна”.

Това събитие е първия път, когато страна от НАТО е била директно поразена по време на конфликта. Не е известно кой е изстрелял ракетата или откъде точно е била изстреляна, въпреки че първоначалните оценки на САЩ предполагат, че е изстреляна от Украйна.

Срещата между полския външен министър Збигнев Рау и извикания руски посланик в Полша Сергей Андреев след смъртоносния ракетен взрив на полска територия е продължила “само четири минути”, според правителствен говорител.

„Той (Андреев) беше приет, но без никаква размяна на любезности, без ръкостискане от министър Збигнев Рау и придружаващата го делегация. На посланика беше прочетена нашата дипломатическа нота, която е подобна на публикуваното от нас комюнике. Посланикът прие позицията и си тръгна“, каза Лукаш Ясина, говорител на полското министерство на външните работи.

Ясна каза пред полското национално радио, че руският посланик се е появил около полунощ за срещата, въпреки че е бил извикан от министъра във вторник, след като ракетата удари Източна Полша.

Полша съобщи, че ракета “руско производство” е ударила страната във вторник, убивайки двама души. Инцидентът бележи първия път, когато страна от НАТО е пряко ударена по време на конфликта. Не е известно кой е изстрелял ракетата, нито откъде точно е изстреляна.

В друго интервю заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски каза по радио RMF FM, че външният министър Рау е изискал Андреев да обясни ситуацията по време на срещата.

„Има много голяма вероятност да си имаме работа с последствия от действията на Русия“, каза Яблонски.

„Тези последици за първи път от избухването на войната – това е нещо, което предполагахме, че може да се случи, но се случи вчера – засегнаха Полша, полска територия, полски граждани загинаха.“

Междувременно – президентът на САЩ Джо Байдън е казал на партньорите от Г-7 и НАТО, че взривът в Полша е предизвикан от ракета на украинската противовъздушна отбрана, според източник на Ройтерс от НАТО.

Следвайте ни в социалните медии