Откриха 700 кг мъртва риба в язовир в Монтанско

След проверка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана на общинския пазар във Вълчедръм е установено лице, което продава риба без документи за произход.

В хода на извършената проверка инспекторите от отдела на ИАРА в областния град, установяват мястото на улова, а именно язовир в землището на село Бъзовец, община Вълчедръм, който до преди няколко месеца е стопанисван от същото лице.

При оглед на водния обект е констатирано, че нивото на водата е под критичния минимум, а в шахтата под язовирната стена е уловена и подготвена за транспортиране огромно количество риба, част от която вече е умряла.

Според инспекторите, такова количество риба трябва да се съхранява в специални условия.

След събрана информация проверяващите се насочили към имот на бившия арендатор на водоема, заедно със служители на РУ Лом, ОДБХ и по разпореждане на Районна прокуратура е извършен оглед и претърсване.

В постройка е намерена приспособена вана, в която плуват около 700 кг мъртва риба от вида толстолоб, шаран, амур и каракуда.

Съставени са АУАН за нарушения на Закона за рибарство и аквакултури от ИАРА. По случая е образувано досъдебно производство.

Рибата е конфискувана и унищожена. От ИАРА припомнят, че отглеждането и развъждането на риба става след регистрация и одобрение от ИАРА.

В момента улова, превоза и търговията с риба и други водни организми освен от аквакултури е забранен.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via