Откриха огнище на африканска чума на остров Байкал

На остров Байкал е установено огнище с африканска чума по свинете. Заболяването е открито при отстреляно диво прасе, съобщи д-р Иван Йорданов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Той уточни, че в плевенската дирекция е получен протокол за положителна проба от изследване, извършено в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт в София. Тя е взета от прасе в Държавен дивечовъден участък “Мизия” – Плевен, отстреляно на остров Байкал, предаде БТА.

Д-р Йорданов увери, че се предприемат съответните противоепизоотични мерки – обявява се заразена зона от 200 кв.км. около огнището, въвеждат се ограничителни мероприятия в режима на лов, при претърсването за трупове на диви свине, при дърводобива и другите селскостопански дейности. Държавните горски стопанства в Плевен и Никопол също предприемат ответни мерки.

Обстановката в Плевенско като цяло е спокойна през последния месец – няма регистрирани огнища с АЧС при домашните свине, уточни д-р Йорданов. Той апелира земеделските стопани да не предприемат заселване на стопанствата си с домашни прасета, защото това би довело до поява на нови случаи.

Дирекцията в Плевен проверява всеки сигнал за подобно заселване и ще прилага санкции на нарушителите, предупреди той.

Следвайте ни в социалните медии