Откриха огнището, откъдето е тръгнала към Европа жестоката Черна смърт

Огнището, откъдето най-вероятно чумната епидемия от ХIV в. (Черната смърт) е тръгнала към Европа, е било открито в Русия.

Международен екип от изследователи са намерили масов гроб в село Лаишево (в южната автономна република Татарстан). Учените са установили, че смъртта на хората е настъпила през 1346 г. “При проучването на останките ние разбрахме и от какво са починали хората. Те са си отишли от заразното заболяване, защото открихме Yersinia pestis (микроорганизъм, смятан за причинител на чумата). Това е най-източната точка в Европа, където са намерени най-ранните случаи на Черната смърт на Стария континент. Нашата находка не оборва твърдението, че болестта е дошла от Азия, но анализът ни посочва точното местоположение на първите жертви на чумата в Европа”, е казал един от учените, цитиран от лента.ру.

Черната смърт се е разпространила от Кримския полуостров в Европа чрез плъхове на кораби. Епидемията, засегнала дори Исландия, от 1346 до 1353 г. е убила около 20 млн. души на Стария континент. Приблизително толкова жертви е взела и Първата световна война (1914-1919 г.).

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via