Откриха коронавирус в домашно куче

Домашно куче е било заразено с коронавирус, съобщи Световната организация за здраве на животните.

Случаят е от Хокнонг.

Кучето е поставено под карантина на 26 февруари, след като стопанинът му бил приет в болница с COVID-19, се казва в документа на СОЗЖ, предава OFFNews.

Направени са му три теста. И трите са положителни за COVID-19. Официалното потвърждение дойде на 28 февруари, а СОЗЖ съобщи за случая на 1 март.

След ветеринарен преглед са взети назални, орални, ректални проби. Първите две дали положителен резултат за коронавирус. Кучето не е проявявало типична за вируса симптоматика. Допълнителна проба била взета на 28 февруари и резултатът отново бил положителен.

Според документацията по случая произходът на вируса в кучето е неизвестен. На този етап учените не доказват, че човек е предал вируса на куче. Проучванията им продължават.

В конкретния случай са приложени превантивни мерки като дезинфекция на помещенията, препоръчано е спазването на лична хигиена и предприемането на мерки за защита.

Заради него бозайници от домакинства, където при хора е установен COVID-19, ще бъдат поставени под карантина и ветеринарно наблюдение за 14 дни.

Следвайте ни в социалните медии