Отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жените

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември, е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г.

Всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в ежедневието и дома си. През 2018 година над 1500 български жени и деца са били жертви на насилие. За сравнение през 2017 година са 1300.

Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас. Ревността е най-честият мотив.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъже също стават жертва на домашно насилие и тормоз.

През последните три години с 50% са се увеличили убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, сочи доклад на МВР от началото на тази година. През 2016 година те са 22, за 2017 г. – 27, през 2018 г. – 33 жени. От началото на 2019 година живота си изгубиха 7 жени, а други бяха жестоко пребити.

Справка от 7 окръжни съдилища показва, че над 90% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, като при две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

Агресията срещу нежния пол е шокираща и в Европа. Само от началото на годината във Франция са убити над 100 жени. В други европейски страни хрониката отчита, че най-често престъплението или сексуалния тормоз е на работното място.

Следвайте ни в социалните медии