Основеният свидетел срещу Митьо Очите отказа да бъде пуснат от ареста

Подсъдим и основен свидетел по делото срещу сочения за наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите се отказа от искането си да бъде пуснат от ареста.

Юмер Кадир Мехмед загуби желание мярката му за неотклонение да бъде изменена броени часове преди днешното заседание на Специализирания спецсъд.

Дали причината за отказа на Юмер е страхът, че може да му се случи нещо, ако излезе на свобода или просто атмосферата в килията му е твърде приятна, обаче не стана ясно.

Етническият турчин се оказа сред важните фигури в делото срещу Митьо Очите и още 11 негови съучастници. Мехмед е обвинен за поръчкови палежи на кафемашини по морето, а делото срещу него беше присъединено към това за престъпната група на Желязков на по-късен етап.

По информация на TrafficNews Мехмед е свидетелствал именно срещу Митьо Очите. В това са убедени и другите задържани от бандата на Желязков, които на няколко пъти демонстрираха в съдебната зала, че не питаят добри чувства към Мехмед.

На първото разпоредително заседание на 21 май се оказа, че никой не знае къде е Юмер. Мъжът бил пуснат срещу парична гаранция от 1000 лв, веднага след задържането му.

Съдът нареди той да бъде издирен. На 14 юни делото отново не тръгна, защото Юмер пак върза тенекия на магистратите. Той бил потърсен по телефона и обещал, че ще дойде в съдебната зала. След като не се яви обаче съдът определи, че не е сигурно дали наистина издирваният свидетел е вдигнал телефона си и дали всъщност е потвърдил присъствието си.

Освен това съдът сметна, че мярката за неотклонение на Мехмед трябва да бъде изменена в “задържане под стража”, ако в крайна сметка той бъде открит.

В началото на юли обаче той най-накрая се появи в съдебната зала, а мярката му за неотклонение веднага беше изменена в “задържане под стража”.

По започналото дело срещу Желязков, той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Сред дузината обвинени участници в бандата е и дъщерята на Очите – Станислава Желязкова.

Според държавното обвинение престъпната група е действала от януари 2013 г. до август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Припомняме още, че делото срещу Очите беше върнато на спецпрокуратурата в началото на този месец. Причината са сериозни нарушения в самия процес. Веднага след като Желязков беше върнат в България от Турция, защитникът му адвокат Илиян Василев обясни, че в европейската заповед, разрешила Очите да бъде съден в страната ни не са посочени част от обвиненията, които прокуратурата предявява в момента.

Следвайте ни в социалните медии