Около 1/3 от питейната вода в Перник се губи

Имаше информация, че водното количество на яз. “Студена” е малко над 4 милиона кубични метра, оказа се, че са 2,6 млн. За да може да се премахне режимът ни трябват 10 милиона кубика водно количество. Положителното е, че имаме по-добър приток на вода. Започне ли да се топи снегът в края на януари, проблемът ще се реши. Това заяви пред БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

“Отиваме към “мъртъв” обем. Все още не сме в него, надявам се и да не се стигне до там”, каза още министърът.

“Ще извършим няколко акции в Перник през следващите дни. При едната хора ще влизат в пещерни помещения, а при другата вече имаме констатирано наличие на подземни води на около 35 метра от сондата, където ще трябва да поставим. Сега ни трябва точна информация за подземните води, за да не създадем екокриза”, разкри Караниколов.

“Основната ни задача е ремонтът на пречиствателната станция в Перник. Към момента водата е чиста и няма проблем, но при приток на по-голямо количество тя може да се замърси. След ремонтът пречиствателната станция ще чисти по-голямо количество вода. Ще се стремим при пречистването да не се губи питейна вода”, коментира министърът на икономиката.

“Заради пропусната работа към момента се губи 1/3 от питейната вода в Перник”, допълни той.

“Тук сме от 10 дни, а много неща се отметнаха. Сложихме датчици и сензори, разкопаваме, за да се отчетат течовете. Нов водопровод в Перник се налага, защото системата не издържа”, завърши Емил Караниколов.

Следвайте ни в социалните медии