Обявиха жълт код за 9 области в страната

Ще има превалявания, придружени от гръмотевици

Синоптиците предупреждават за силни валежи. Днес е в 9 области на Северна и Западна България е обявен жълт код за гръмотевични бури.

След дългия период с необичайно топло и сухо време, сега очакваме първите по-сериозни пролетни бури. Превалявания, придружени от гръмотевици, ще има още тази нощ. Те ще бъдат в Северозападна България, както и на места по поречието на река Дунав.

Днес, преди обяд, валежи с гръмотевици ще има главно в северозападните райони. Към обяд или в следобедните часове – кратки, но интензивни валежи ще паднат и на места в Северна, Западна и Централна България. По време на преминаването на буреносните облаци, вятърът рязко ще се усилва, а в някои райони има риск и от градушки.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждава за очаквани интензивни валежи

Във връзка с това по разпореждане на министъра на околната среда и водите Емил Димитров кметовете на населени места, намиращи се в басейновите дирекции на източнобеломоски, западнобеломорски и дунавски райони трябва да предприемат спешни действия по осигуряване на проводимостта на речните легла и за защита и уведомяване на населението за възможни неблагоприятни последици от вредното въздействие на водите.

В рамките на своите компетентности по Закона за водите, кметовете и областните управители трябва да предприемат необходимите дейности за осигуряване на безпрепятствено провеждане на високи води и недопускане на наводнения на прилежащи имоти в границите и извън границите на урбанизираните територии, както и на елементи от техническата инфраструктура.

На кметовете е разпоредено да информират своевременно оперативните звена към Басейновите дирекции при възникнали проблеми, както и каква е настоящата обстановка в населеното място.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via