Обезщетения за благоевградските стопани, умъртвили прасетата си

Повече от 1100 стопани от Благоевградско, умъртвили доброволно домашните си прасета, ще получат обезщетение. Това стана известно днес в Благоевград на заседание на областната епизоотична комисия.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че изготвянето на списъците с хората, които ще получат средства, се е забавило заради неколкократните проверки. В списъците е имало неточности, които са били отстранени, и вече може да се пристъпи към изплащане, посочи Михайлов.

Най-голям е броят на стопаните от община Сандански, които предстои да получат обезщетение. Те са умъртвили доброволно домашните си прасета в сроковете, посочени от областната епизоотична комисия.

Изплащането на средствата ще става на място, в населените места, от представители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, съвместно с органите на реда. Хората ще бъдат информирани за това предварително, посочи областният управител.

През изминалата седмица няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/, каза директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов, който посочи, че са изследвани 162 проби от диви свине и 78 – от домашни. Той допълни, че постепенно отпадат ограниченията за преминаване в горските територии в област Благоевград, където бяха установени случаи на АЧС.

В момента е забранен свободният достъп само в трикилометровата зона около огнищата, където са открити животните, дали положителни проби за заболяването.

Следвайте ни в социалните медии