Новите собственици на коли няма да плащат нарушенията на старите

Въвеждането на системата “Бонус – малус” за “Гражданска отговорност” на автомобилистите ще бъде на два етапа и фактически ще влезе в сила от 2021 г. От догодина ще трябва да започне отчитането на нарушенията, на базата на които ще се формира цената на задължителната полица. От 2021-ва ще трябва да е ясна и методологията, по която тези нарушения ще бъдат използвани за крайното определяне на стойността на полицата.

Системата “Бонус – малус” позволява водачите без нарушения на пътя да плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, а нарушителите – скъпа застраховка. Първият проект на системата, изготвен от комисията, срещна остро обществено неодобрение.

“Категорично “Бонус – малус” системата има пряка връзка с поведението на шофьорите. Така е във всички държави, където тя се прилага. Водачите стават по-дисциплинирани, защото освен санкцията, която търпят от пътната полиция, вече имат и по-скъпа застраховка”. Това каза пред БНР Владимир Тодоров – председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той обясни, че генералната идея е, че има индивидуален коефициент, който определя цената на застраховката “Гражданска отговорност”, спрямо поведението на шофьорите.

В проекта се въвежда списък на хората, които управляват дадения автомобил, който да се посочва от собственика, и на базата на индивидуалните коефициенти на всички, които управляват автомобила, да се прави един среден коефициент за него. Това е положителен подход, каза Тодоров в предаването “12+3” по програма “Хоризонт”.

Той посочи, че нарушенията на предишния собственик на колата няма да се прехвърлят на новия собственик.

По думите на Владимир Тодоров обсъжданията на системата “Бонус – малус” ще са в продължение на година, което дава възможност “да се изправят кривиците”.

Следвайте ни в социалните медии