На днешния ден е роден дядо Добри

На днешната дата през 1914 година в село Байлово е роден Добре Димитров Добрев. Известен в цяла България като Светеца от Байлово.

За съжаление той вече не е между живите, но остави дълбока диря след себе си със своята чиста вяра в Бог и в неговата сила, със своя пример и неизчерпаема енергия да работи в прослава на християнската вяра. За това ви предлагам днес да си спомним за този тих и скромен човек, доживял до 103 годишна възраст, чиито съзнателен живот е почти изцяло свързан с вярата в Бог, сподели БНР.

Баща му Димитър загива в Първата световна война, а майка му Катерина отглежда сама децата си. Затова сред хората в Байлово дядо Добре е познат с името Добре Катеринин. Почти нищо не се знае за детството и ученическите години на дядо Добре. Известно е, че се е оженил през 1940 г. по време на Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. Има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добре се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г., когато вече е 86-годишен, решава да дари всичките си имоти на църквата и да заживее много скромно в малка пристройка към храма „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Умира след кратко боледуване на 13 февруари 2018 година в Кремиковския манастир. Погребан е в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, точно до постройката, която е обитавал в края на живота си. На погребението го изпращат патриарх Неофит, десетки свещеници и стотици миряни.

Приживе дядо Добре почти всеки ден е пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски“ или църквата „Свети Седмочисленици“ в София и събира в пластмасова чашка пари, които дарява до стотинка на църкви и манастири.

Той е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, според уикипедия през живота си е дарил над 80 000 лева на църквата.

– През 2005 г. дарява 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово;

– През 2007 г. дарява 25 000 лв. за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.

– През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер;

– През 2009 г. дарява 35 700 лв. на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Гробът на дядо Добре е в двора на църквата в Байлово, под лозницата, където са преминали последните му години. Неговият дългогодишен съсед Никола Войнов, с когото ги дели една ограда, наскоро публикува в книжка своите спомени, как са съжителствали, как са си помагали през годините, различни случки и ситуации, които са споделяли и разрешавали по съседски.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via