fbpx

Намалява средната продължителност на живота в САЩ заради свръхдози

Свръхдозите са причина за първото голямо съкращаване на средната продължителност на живота на американците след епидемията от СПИН в началото на 90-те години на миналия век, съобщава Франс прес.

Средностатистическият жител на САЩ е изгубил 4 месеца от живота си заради злоупотреба с наркотици от 2014 година насам. Агенцията цитира доклад на Националния здравен статистически център на САЩ.

Американец, роден през 2017 годна можеше да има средна продължителност на живот от 78,6 години, срещу 78,9 за родения през 2014, констатира проучването.

Публикуваните данни бият тревога за опасността, която представляват за общественото здраве наркотиците и опиоидите и най-вече на синтетичните опиоди. Подобен препарат е фентанилът, от който само няколко милиграма, наръсени върху таблетки, имитиращи лекарства, могат да убиват. Миналата година от него са починали 32 хиляди души.

САЩ са класирани на 28 място по средна продължителност на живота сред държавите от Организация за икономическо развитие и сътрудничество. Разликата с Франция е от 4 години /82,6 години/.

От свръхдози най-засегната е групата на 25-44- годишните.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x