Над 6000 сексуални посегателства в САЩ за последните 2 години

След години на отказ да определи количествено проблема, „Юбер“ отчете близо 6 000 сексуални посегателства в Съединените щати за две години. Услугите за резервиране на коли с шофьор са масово обвинени в неефективност и лошо обслужване в тази област.

Индустриалният гигант пусна в четвъртък подробен доклад за сигурността, който разкрива, че през 2017 и 2018 г. от водачите, клиентите на тази услуга, както и от трети лица, са регистрирани 5 981 сексуални посегателства, като това включва докосване, опити за агресия и изнасилване. Докладът споменава и за 19 убийства за същия период.

„Тези инциденти са били докладвани при 0,00002% от маршрутите и макар да са редки, всички тези доклади представляват индивид, споделил много болезнен опит. Дори само един сигнал е твърде много“, казва „Юбер“. „Тази година всеки ден „Юбер“ има почти четири милиона пътувания в Съединените щати“, казва Тони Уест, юридически директор на групата. „Платформата отразява света, в който работим, с неговите добри и лоши аспекти“. Този доклад, първият по рода си, има за цел да постави инциденти в перспектива – като споменава важността на рисковете от сексуално насилие – и подчертава усилията, полагани за борба с тези заплахи.

Не е сигурно, че това е достатъчно, за да успокои потребителите, които често се обаждат на кола точно, за да се движат безопасно. Във Франция свидетелствата на жени, нападнати по време на споделени пътувания, се умножиха през последните дни в социалните мрежи, под знамето „#UberCestOver“ („Юбер“ приключи).

Проблемът не щади Lyft, съперника на „Юбер“ в САЩ, който се беше опитал да се позиционира като по-отговорен участник. От септември 34 жени са подали жалба в Сан Франциско срещу Lyft за сексуални посегателства в шофьорски превозни средства, свързани с калифорнийската компания. Каролайн Милър, една от жалбоподателите, заспа в задната част на кола, след като отпразнува рождения си ден. „Когато се събудих, той ме изнасилваше“, каза младата жена на пресконференция в сряда.

Въпросният шофьор беше арестуван, но Lyft „не ми се извини, не ми се обади и не ми писа“, каза тя. „Те просто предложиха обезщетение за маршрута“, казва Майкъл Бомбергер, 34-годишният адвокат. Lyft беше капитализиран през 2017 г. в кампанията #DeleteUber, водена от потребители, които искаха да насърчат премахването на приложението, след разкрития за сексистката и насилствена корпоративна култура, която царуваше тогава при лидера на споделеното пътуване. От тази мрачна година и след няколко съобщени случая на сексуално насилие, „Юбер“ наруши стратегията за задушаване на бизнеса. През май 2018 г. компанията спря да задължава своите клиенти, служители или шофьори, които са били жертва на тормоз или сексуално посегателство, да преминат през процедура по медиация, много по-дискретна от съдебно производство.

По отношение на сигурността „Юбер“, подобно на Lyft, затрудни кражбата на самоличност от шофьорите, засили контрола за откриване на вече осъдени престъпници и добави бутон в приложенията си, за да съобщи за проблем по време на пътуването. „Този бутон е шега“, реагира Майкъл Бомбергер пред АФП. „Кой може да използва смартфона си по време на нападение? Това е просто маркетинг.“

В случай на доклад „те трябва да бъдат забранени от платформата. Това изглежда очевидно и въпреки това не е така“, продължава адвокатът, който се застъпва за системната регистрация на маршрути, за да могат шофьорите да бъдат наблюдавани, по-добро сътрудничество с властите и по-щателна проверка на миналото на водачите. „Lyft не приема сериозно безопасността на пътниците си. (…) Платформата е създадена специално за сексуални хищници“, каза той по време на пресконференцията. „Знаем, че техните мерки не действат, тъй като осем от атаките, за които говорим днес, се случиха, след като бяха извършени“, каза той. „Никой не трябва да преживява това, което описват тези жени“, заяви говорител на Lyft в сряда. „Жените са изправени пред непропорционални рискове. Ние знаем това и затова работим неуморно, за да направим сигурността част от всичко, което правим.“

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via