Мъж едва не се удави при хвърлянето за кръста на Богоявление

Мъж едва не се удави при хвърлянето за кръста на Богоявление в Истанбул, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Православни християни в Истанбул отпразнуваха Богоявление с традиционното хвърляне на кръста в квартал Фатих. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи сутринта четиричасова служба в Гръцката патриаршия във Фенер. След това група свещеници и вярващи отидоха до дока на Фенер, където патриархът хвърли голям кръст в морето.

Мъж, който се хвърли за кръста, за малко да се удави, съобщава „Хюриет дейли нюз“. Мъжът бил забелязан от полицаи водолази и изваден от студените води на Златния рог, след което е бил транспортиран в болница.

Заради разликата в календарите много православни християни празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа – на 7 януари, а не на 25 декември, отбелязва „Хюриет дейли нюз“.

Мнозинството православни църкви по света използват Юлианския календар, създаден по времето на Юлий Цезар през 45 г. пр. Хр., и не са приели широкоизползвания Григориански календар, предложен от папа Григорий в Рим през 1582 г.

Много турски арменци, живеещи в град Искендерун в южния окръг Хатай, присъстваха на 5 януари на коледна литургия, отслужена от свещеника Аведис Табашян.