МОН дава над 1,6 милиона лева за WiFi мрежи за ромите

Образователното министерство е решило да възложи на два от мобилните оператори да направят WiFi мрежи в няколко от най-големите ромски квартали в страната.

Целта е да се осигури достъп на учениците, които живеят в тях, до електронно дистанционно обучение.

Поръчката е за над 1,6 млн. лева без ДДС и е възложена на „А1 България“ и БТК. За участие е поканен и третият мобилен оператор – „Теленор“, но от компанията заявили, че нямат капацитета да направят исканите мрежи в указаните срокове и при поставените условия.

Безжична мрежа ще се изгражда в част от кварталите „Долно езерово“, „Горно езерово“ и в целия кв. „Победа“ в Бургас, в сливенския кв. „Надежда“, във „Факултета“ в София, в „Столипиново“ и „Шекер махала“ в Пловдив. Интернет достъп ще се осигури и на учениците, които живеят в кв. „Боровец“ в Кърджали, махала „Предел“ в Благоевград, кв. „Нов път“ във Видин и в част от кв. „Изток“ в Пазарджик.

Мрежите трябва да дават възможност за контролиране на съдържанието, до което учениците имат достъп, за да се ограничи неподходящото такова. По преценка на директорите може да се ограничава и достъпът до социални мрежи и други сайтове. След приключването на извънредното положение и връщането на учениците в класните стаи, оборудването за безжичен интернет трябва да бъде преместено в посочени от образователното министерство училища.

Учениците в страната учат от вкъщи от средата на март. По-голямата час от тях се свързват с преподавателите през интернет. По данни на образователното министерство обаче около 11 на сто от децата не могат да участват в електронното обучение, защото или нямат достъп до интернет, или не разполагат с устройства, за да учат електронно. При тях усвояването на нов материал е по-трудно, а обучението вкъщи минава основно през даването на задачи по телефона или през различни платформи за съобщения. Някои получават материалите и разпечатани от учителите и с помощта на медиаторите в ромските общности.

Следвайте ни в социалните медии