Мобилно приложение ще съобщава при контакт със заразен с коронавирус

Правителството на Ирландия ще въведе доброволно приложение на смартфоните, с което потребителите да бъдат известявани, ако някой от хората, с които са контактували, е заразен с Ковид-19, предаде Ройтерс. Здравните власти обявиха нововъведението две седмици преди да настъпи очакваният пик на болестта в страната, отбелязва Ройтерс.

Приложението ще проследява хората, с които потребителят е влязъл в близък физически контакт, и ще го алармира, ако те имат положителен тест. Планира се то да бъде въведено до 10 дни, уточниха ирландските здравни власти.

Това е междуправителствено усилия, свързано с високите технологии, в борбата срещу Ковид-19.

Редица страни разработват технологии, които да се използват от смартфони, за да се улесни проследяването на вируса. Новите приложения обаче предизвикаха критиките на защитници на неприкосновеността на частния живот.

Ирландската агенция за защита на данните трябва да одобри приложението.

Дъблин заяви, че планира мащабно тестване и проследяване на скорошни междуличностни контакти на хората с положителни проби. Ирландското правителство определи тези мерки като двата основни стълба в усилията му да се справи с Ковид-19.

Властите са обучили 1400 души за проследяване на контакти, което включва интервюиране на пациенти, и планират да увеличат броя им до 4000. В момента се обработват около 5000 теста на ден и се очаква броят им да достигне до 15 000 на ден през следващите седмици.

Досега Ирландия е съобщила за общо 2415 потвърдени случая на коронавирус с 36 смъртни случая. Премиерът Лио Варадкар разпореди в края на миналата седмица гражданите на страната да си останат вкъщи до 12 април.

Здравните власти, които в неделя обявиха, че ще използват 750 хотелски стаи за изолиране на пациенти, прогнозират, че пикът на коронавируса ще настъпи между 10 и 14 април.

Следвайте ни в социалните медии