Млада майка с детенце на годинка преживя истински кошмар във варненска клиника!

Млада майка с детенце на годинка сподели за истински кошмар, преживян при десетдневният им престой в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Св. Марина”.

В подкрепа на споделеното разочарование младата жена изпрати и видеоклип до медията ни, от който е видно, че условията за пациентите са потресаващо мизерни, пише Varna24.bg.

“От известно време живея в Германия. Прибрах се за малко при близки, за да уредя документи, които са ми необходими. За съжаление детето ми се разболя точно, когато пристигнахме. Имам здравни осигуровки в България, затова разчитах, че ще получим адекватни грижи. Детето ми е на годинка. Разболя се от бронхит, последва и тежко разстройство и дойдоха да ни вземат от близко край Варна село, където бяхме отседнали. Още в линейката беше ужасно студено, самата линейка беше раздрънкана и стара, но това не е нещо ново.

Бях потресена обаче, когато пристигнахме в Клиниката по инфекциозни болести. Там сякаш попаднахме в някакъв филм на ужасите. Десет дни изкарахме при кучи студ, парното не работеше. Имахме един чаршаф, за да се завием. Почти нямаше топла вода, мазилката от таваните пада върху главата на пациентите, няма ключове и контакти, липсват елементарни условия. Няма специална баня за майки с деца. Единствената баня на етажа е опасна за обитаване. За тоалетната да не говорим. Няма елементарни хигиенни условия. На етажа има настанени пациенти с различни остри вирусни заболявания и вероятността да пипнем някой още по-опасен вирус беше реална.

В същото време съм очарована от лекарите и медицинския персонал на клиниката. Отлични професионалисти, мили и внимателни, загрижени. Но аз питам заслужават ли пациентите тази мизерия и още по-лошо, заслужават ли тези прекрасни български лекари и медицински сестри тези условия на труд? Защото пациентите ще излязат оттам след лечението си, но тези хора всеки ден трябва да се борят за живота и здравето на хората в тази обстановка”, сподели младата жена, която е категорична че няма да се върне да живее в България скоро.

Ужасните условия в Клиниката по инфекциозни болести във Варна е стара и болна тема. За съжаление за деца и възрастни с остри вирусни инфекции това е единственото място за лечение и пациентите нямат алтернатива за Варна. Отзивите на всички пациенти преминали през здравното заведение са едни – ужасни условия и прекрасен медицински персонал.

УМБАЛ “Св. Марина” се слави като най-голямата държавна университетска болница на Варна, където бяха реновирани и модернизирани много от отделенията и създадени прекрасни условия за работещите там. Клиниката по инфекциозни болести обаче години наред си остава недолюбеното дете на престижното здравно заведение, база на Медицинския университет във Варна, където във времето са правени частични козметични ремонти, но проблемите не са решени кардинално.

На сайта на УМБАЛ “Св. Марина” Клиниката по инфекциозни болести е представена по следния начин:

“Уникално лечебно заведение в Североизточна България за специализирана болнична помощ по инфекциозни болести”.

За да бъде наистина такава обаче, е време държавата да се погрижи за едно от най-важните звена на варненското здравеопазване, което посреща пациенти от цялата област, за да получи то своето качествено обновяване и модернизиране и престоят в него да не се превръща в кошмар за болните, които се нуждаят не само от адекватни медицински грижи, но и от подобаващи условия.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via