Марин Маринов: Хората, които ръководят БСП нямат вече идеи за лява и социална политика!

Марин Маринов е бивш зам.-областен председател на БСП-Монтана и бивш депутат от левицата в 40-то НС. Дългогодишен член на БСП. Той коментира процесите в лявата партия преди избора на ново ръководство пред Novapress.BG.

Г-н Маринов, според последни данни от социологическо проучване, доверието на гражданите в БСП се е сринало до 12%. Защо?

Първо, защото БСП загуби своята идейна физиономия. Идеите вече нямат нищо общо с лявата политика. На второ място хората, които ръководят БСП нямат вече идеи за лява и социална политика и дават пример. Има страхотно вътрешно противопоставяне в партията. Не можеш да си унищожиш най-популярните личности, макар да са били по четири, или пет мандата народни представители. И то да го направиш публично, да ги унищожиш и да ги разгониш. Добре, ти гониш Георги Божинов, но той е бил 20 години народен представител от Враца и е вършил работа. Същото направи и с Михаил Миков и т.н.

Защо, според Вас Корнелия Нинова разгони силните фигури в БСП?

За да остане сама. Това е принцип на управление на всички диктатори и хора, които са готови за властта да минат през трупове. Същото е и в Монтана. Там Кирил Добрев направи така, че председателят на Общинския съвет свика конференция на БСП и изгони 22 човека от общинския съвет. Двадесет и двама! От които има четирима бивши народни представители, 15 – партийни секретари на организации, бившия областен управител, бивши кметове… Ти като изгониш публичните личности, какво искаш? Това е бедата на Корнелия Нинова, тя като разгони тези популярни личности, това гледат от нея и всички надолу. Ти като си изгонил бившият кмет, бивш областен управител, бившите партийни секретари – ами ти си ги направил свои врагове. И изведнъж БСП стигнала до 10 процента доверие. Ами ще стигне. А по отношение на организационното състояние на партията – две трети от действията, които се вършат са фалш.

В смисъл?

Въртят партийни организации, които не съществуват, но уж ги има на книга и т.н. Неслучайно Кирил Добрев призна, но сега го каза, сравни БСП с куц кон, а пък на някои места няма и ездач. Неслучайно навсякъде по телевизията казват, че дори с присъствието си Корнелия Нинова пречи.

Трябва ли да се кандидатира тя за председател на БСП?

Не. Аз съм го писал няколко пъти и във ФБ. С прекия избор омразата и злобата, която е вече начин на мислене в БСП и е норма на поведение, ще се развие още повече. Защото Красимир Янков, за да каже защо да гласуват за него, трябва да каже, защо да не гласуват за Корнелия Нинова. Корнелия Нинова ще плюе него, Жаблянов ще плюе двамата, за Кирил Добрев няма да говорим. Омразата и злобата ще се развият със страхотна сила. Те вече се развиха. Да не говорим за тайните договорки, които ще доведат партията до пълен срив. Тези преки, или първични избори, ще съсипят партията окончателно.

Според Вас, в изолация ли е БСП?

В пълна изолация. Въпросът е двупосочен. БСП като партия и партийни членове е в тотална изолация, но новото ръководство на партията добре се разбира с ГЕРБ. В много региони се печелят обществени поръчки, гласуват си с ГЕРБ и се разбират. Върхушката на БСП се разбира чудесно с ГЕРБ и не е в изолация. На ГЕРБ точно такава партия й трябва. В Монтана, групата на БСП, която е издигната и избрана от ГЕРБ, резултатът от гласуването на бюджета беше 32 на 0. Поне да се въздържат. Не, всички си гласуват. Какво да иска Бойко Борисов повече?

Но нали една партия не е само ръководството?

Така е на книга. Иначе, както в ГЕРБ става това, което каже Бойко Борисов, така и в БСП – каквото каже Корнелия Нинова това се прави.

Защо Корнелия Нинова не се отказва от надпреварата за председателския пост?

Егото й е непреодолимо. И хората, които стоят зад нея не й дават, защото става дума за пари. Румен Овчаров как ще й даде да се откаже дори тя да иска? Тя нали си подаде оставката? Обаче я извикаха да си върне оставката. Тя е готова на всичко. И това ще е пълен крах за БСП. Като загубим парламентарните избори катастрофално, тогава ли ще се решат нещата? Аз се страхувам от една такава много лоша картина.

Следвайте ни в социалните медии