Лъчезар Богданов: Момента в който ще имаме инфлация от 1-2 процента няма да настъпи скоро

“Все някога ще има правителство и редовен бюджет, което означава, че ще трябва да се проведе този дебат и ще трябва да се събере мнозинство, което да се обедини около това, че България трябва да даде ясна и предвидима бюджетна перспектива. Така че този дебат е неизбежен и за мен колкото по-рано се случи, толкова по-добре“, коментира икономистът”

Съвсем ясно се видяха причините за отчетения минимален спад на инфлацията – едната е енергията за бита, която леко поевтиня, другата течните горива, които също леко поевтиняха. Това каза в сутрешния блок “Добро утро, България“ на Радио “Фокус“ главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Той също така допълни – “Другият фактор е чисто аритметически. Миналата есен, октомври, беше започнал този процес на вдигане на цените, така че също имаме и базов ефект. И това ще се случва и в следващите месеци. Това са основните факти, които ще доведат до това да виждаме същите или по-ниски нива на годишна инфлация. Дори може да очакваме постепенно спадане на годишния темп, но няма да е скоро моментът, в който ще видим инфлация от 1-2 процента“.

Голямото предизвикателство, когато говорим за зимата са енергийните разходи за бита, заяви икономистът. “Това, което в България е важно, е че цената за ел. енергията остава същата за домакинствата, това е много важен фактор. Вторият фактор е това, че централното отопление е поскъпнало с около 29%, което не е малък разход, но със сигурност е по-укротен от тези неколкократни поскъпвания в другите страни. И големият проблем е цената на въглищата и дървата, които се ползват традиционно от най-бедните и те ще пострадат най-много. На макрониво по-скоро избягваме апокалипсис и това надявам се да се запази следващите няколко месеца“.

Предизвикателствата за мен по-скоро идват от обратната посока – всички мерки за борба с инфлацията от големите централни банки в Европа, от ЕЦБ, по-скоро ще въздействат, разбира се сваляйки инфлацията, но и ограничавайки инвестициите и потреблението, категоричен е Богданов. “Рисковете по-скоро отиват в посока рецесия при падаща инфлация. Нещо подобно беше през 2008 г. – имахме рекордна инфлация, но след това финансовата криза доведе до обратния ефект, доведе до спиране на кредитната активност, висока безработица, т.е. съвсем скоро може да започне в Европа, а и в България, да започнем да се притесняваме за тези проблеми, а не толкова за нарастващите цени. Говорим за следващата година, а не за следващите 2-3 месеца“.

Мисля, че тази странна радост, която е обзела политиците и част от бизнес асоциациите, че е хубаво, че няма нов бюджет, т.е. няма да се вдигат дефицити и разходи, това е временно решение, предупреди Богданов. “Няма как да имаме удължителен бюджет, който да действа цяла година. Така че все някога ще има правителство и редовен бюджет, което означава, че ще трябва да се проведе този дебат и ще трябва да се събере мнозинство, което да се обедини около това, че България трябва да даде ясна и предвидима бюджетна перспектива. Така че този дебат е неизбежен и за мен колкото по-рано се случи, толкова по-добре“.

Следвайте ни в социалните медии