fbpx

Лекарства за Мими имало, но левкемията била безпощадна

2 184

Изпълнителна агенция медицински одит прави проверка на всички данни за починалата от левкемия Мими, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Детето издъхна преди два дни, а след това се появиха съмнения, че НЗОК не е успяло да плати навреме за лечението ѝ.

Днес министър Ананиев призна, че действително е имало известно забавяне, но това не е довело до оставяне на детето без лекарства, пише TrafficNews.bg.

НЗОК в трябвало да получи документ от ИСУЛ с цената на медикамента. Той обаче е бил изчерпан, а поръчката за доставка била с друг грамаж.

Така ИСУЛ не са могли да подадат, за да се впише в документацията, разказа Ананиев.

Той обаче беше категоричен, че Мими е била в много тежко състояние и това е причината за смъртта ѝ: „Няма вина нито НЗОК, нито ИСУЛ“.

„Родителите няма да платят нищо“, категоричен бе здравният министър.

Пред два дни стана ясно, че майката на Мими – Надя е получила фактура за противотуморни лекарства, които би трябвало да се поемат от НЗОК.

От ИСУЛ обясниха, че не са получили обратна връзка от касата и затова фактурата за около 14 хил. лева е била връчена на родителя.

Болницата настоя, че не е лишила детето от скъпоструващата терапия и в продължение на две години Мими е била лекувана по най-добрите стандарти, а и с най-добрите медикаменти.

Припомняме, че малката Мими се разболява от левкемия през 2017 г. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди два месеца зловещото заболяване се завръща, което е наложило ново, интензивно лечение.

Преди два дни усмивката на лицето на Мими угасна завинаги. Опелото ѝ ще бъде на 24 юни в столичната църква „Света Параскева“ от 11:30 часа.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори