Лекари и зъболекари ще отказват лекание на агресивни пациенти

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти. Това е записано в Националния рамков договор за следващите 3 години. Изключение ще се прави само, ако пациентът е в спешно състояние, съобщи БНТ.

Доктор Емил Величков е нападнат с нож от двама наркозависими в кабинета му в Пазарджик през миналата година. Отказал им рецепта за лекарства с упойващ ефект. Казва, че по принцип агресивен пациент не може да очаква помощ от медик.

Позовавайки се обаче на положената клетва, едва ли ще има лекар, който ще откаже медицинска помощ на пациент. Стига да е в неговите възможности, разбира се, ако пациентът не е много агресивен, допълни медикът.

В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент. От тази година текстът е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и Здравната каса.

Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват само за това, че не може да се отказва лечение в кабинета, да се държат грубо, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

От Националната пациентска организация определиха новото правило като добро. Но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

Може да има момент, в който някой от лекарите наистина да откаже медицинска помощ и да имаме неприятен завършек на някой пациент, който се намира в спешно състояние, обясни Наталия Маева, говорител на Националната пациентска организация.

След нападението, доктор Величков е монтирал паникбутон в кабинета. А в една от русенските поликлиники има физическа охрана и видеонаблюдение.

През първото полугодие на миналата година нападенията над медици в спешни отделения са 34. Регистрирани са и почти 230 случая на вербална агресия.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица се осъжда с “лишаване от свобода”. Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. Нападението се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко. За медицински лица са определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.

Следвайте ни в социалните медии