Куче спаси стопанката си от убийство!

Мъж с психични проблеми бе осъден на 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, след като бе признат за виновен за заплаха за убийство от Районния съд в Пловдив.

През септември мъжът е опрял нож в гърлото на пловдивчанка, като намесата на кучето на жената е предотвратило по-тежки последици.

Жената, която работи като медицинска сестра, се прибрала в дома си и около 19:30 часа на 24 септември миналата година и излязла да разходи домашния си любимец от породата йоркширски териер. Пострадалата и домашният ѝ любимец се движели по велосипедната алея на бул. „Марица – Юг“ зад Хуманитарната гимназия. В този момент от храстите край алеята изскочил мъжът, който държал в лявата си ръка нож. Той притиснал с дясната си ръка пострадалата близо до тялото си, опрял острието на ножа в областта на шията и ѝ заявил: „Аз ще те убия“. В тази стресова ситуация свидетелката успяла единствено да извика на кучето си – „Дръж!”. Въпреки че е от най-дребните породи, кучето, вярно на стопанката си, се хвърлило с лай към мъжа. Осъденият освободил от хватката си пловдивчанката, като при свалянето на ръката си я порязал с ножа на няколко места по ръката. Веднага след това побягнал, но продължил да ѝ се заканва с думите: „Аз ще те убия рано или късно!“, съобщава TrafficNews.

Уплашена жената започнала да вика за помощ, но наоколо нямало никой, който да се отзове, поради което бързо се прибрала в дома си и позвънила на номер 112, като съобщила за инцидента. След това почистила сама порезните рани на ръцете си.

Три дни по-късно полицаи успели да издирят мъж и да го задържат, а жената разпознала извършителя. Въпреки че мъжът е диагностициран с диссоциално разстройство на личността, съдебнопсихиатрична експертиза показала, че мъжът е адекватен и можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Мъжът е бил осъждан за 12 престъпления досега – основно за престъпления против собствеността , като последното наказание му е наложено за осъществен грабеж и то при употребата на сила спрямо пострадалото лице. Той е лежал и в затвора 2 години преди настоящата присъда. Освен че отново ще трябва да се върне в затвора, мъжът ще трябва да заплати и 2000 лева на пострадалата пловдивчанка.

Следвайте ни в социалните медии