Купуваме апарати и маски за 6 милиона лева от Китай

България ще купи от Китай предпазни маски и респираторни апарати на обща стойност близо 3 млн. евро или около 6 млн. лева, стана ясно след правителственото заседание в сряда.

Сделката е била договорена от премиера Бойко Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма “Региони в растеж”, Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро.

Така стойността на една маска излиза 1,2 евро или около 2,40 лева, а на един респираторен апарат – 30 000 евро или около 60 000 лева.

Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китай, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и Министерството на отбраната, Агенция “Митници”, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от правителствената информационна служба.

Респираторните апарати ще бъдат предоставени на лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с Covid-19.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.

Следвайте ни в социалните медии