Красимир Янков: Не се намираме в нормална пазарна среда и спекулата трябва да се пресече!

“Понятието – спекула, е окачествено като престъпно проявление за други обществени устройства, не за пазарните. Аз го използвах, още преди седмица, защото по рефлекс трябваше да събуди институционална реакция за това, което очаквах да произтече от извънредното положение.” Това каза в парламента народният представител от ПГ на “БСП за България” Красимир Янков по време на гласуване на второ четене на Закона за мерките по време на извънредно положение.

Той добави, че много негови колеги са “лепнали” този термин и започнали да го употребяват повърхностно, заради липса на познаване, както на характеристиките на спекулата, така и на механизмите за възпирането й.

“Тук е моментът да осмислим и термина и настоящата извънредна ситуация”, обърна се към депутатите Янков. “Не се намираме в условия на нормална пазарна среда, а в това да оцелеем като индивиди. Това е възможно само ако функционираме като общество, а не в стремеж за индивидуално оцеляване. Или като лична възможност да забогатеем на гърба на всеобщото нещастие”, категоричен беше народният представител от левицата.

“Спекулата има ново измерение. Не е само криминално понятие, което да се преквалифицира в наказателния кодекс. Това е термин за възможност, която трябва да се остракира, като изцяло вредна за обществото и да се причисли на отживявалото либерално общество. Това е обичаен елемент на пазарното общество на либералния модел в благовидната опаковка за формиране на цената в зависимост от търсенето и предлагането. Но не и при условия предпоставящи възникване на дифицити, повечето от които изкуствено създадени. Затова и в западноевропейските държави заговориха за регулация на цените на стоките от първа необходимост”, поясни Красимир Янков.

Той припомни думи на френския президент Макрон, според който “Пандемията ни преподаде уроци, които трябваше да научим. Има стоки и услуги, които трябва да бъдат извадени от контрола на пазара. Прехраната, медицината, здравето, безопасността, начина на живот – това са аспектите, които е лудост да се дават на трети лица. Трябва отново да поемем контрола над горното”.

Красимир Янков заключи, че това не трябва да е мярка заради временната принуда на произтичащото от кризата, а модел на по-добро общество, което се усъвършенства подбудено от обстоятелствата.

Следвайте ни в социалните медии