Красиви имена черпят днес! Почитаме четирима мъченици за Христовата вяра, единият от които е българин

На 17 юни почитаме паметта на четирима мъченици за Христовата вяра, единият от които е българин. Днес е празникът и на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели.

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Светите Мануил, Савел и Исмаил били трима братя от Персия, отгледани и възпитани от майка – християнка. През 4 век в Персия вече имало много християни. Царят на Персия изпратил тримата братя при римския император Юлиан да проведат преговори за мир.

Въпреки, че император Юлиан бил християнин, на по-късен етап от своя живот започнал да изпълнява езическите ритуали и да се клани на идолите.

Когато тримата братя от Персия пристигнали при него, денят съвпаднал с езическо тържество в чест на езическите богове. Император Юлиан накарал пратениците да се включат в жертвоприношенията, но те категорично отказали. По заповед на императора били заловени и затворени в тъмницата.

На следващия ден били изправени пред съда.

Императорът започнал първо да ги разубеждава да се откажат от Христовата вяра и от християнството. Те отказали. Императорът заповядал да ги подложат на много мъчения, които те понесли с достойнство, защото имали силна вяра.

Юлиан заповядал да ги посекат с меч. Това станало на 17 юни през 362 г. В момента, в който палачите превърнали тримата братя в мъченици, земята се разлюляла от мощно земетресение. Отворила се огромна дупка, която погълнала бездиханните тела на тримата праведници.

Така земетресението ги спасило от заповедта на императора да бъдат изгорени. След няколко дни земята отново се разтворила и тела били изхвърлени на повърхността. Открили ги християни, които ги погребали по християнски обичай.

Започнали да се случват десетки чудеса на гроба на Светите Мануил, Савел и Исмаил. Тези чудеса провокирали много езичници да се откажат от идолите и да станат християни. До царя на Персия достигнала новината как император Юлиан погубил неговите пратеници. Събрал войската и обявил война на римлянина. Юлиан бил убеден, че ще разбие персите, но не познал.

Цялата му войска била позорно разгромена, а той убит. Изминали 30 години от мъченическия подвиг на Светите Мануил, Савел и Исмаил.
Император Теодосий Велики издигнал храм на тяхно име в Цариград.

Имен ден празнуват Мануил, Мануила, Мануел, Мануела, Маноел, Манол, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил.

Тези имена честват своя имен ден и на 25 декември – Рождество, защото името, което Дева Мария и Йосиф дали на Младенеца било Емануил – в превод “Бог с нас”.

На 17 юни почитаме паметта и на Свети Манасий Габровски, по-известен като Свети Онуфрий Габровски.

Това е вторият празник на габровския мъченик. Първият е на 4 януари.
Имената са различни, поради духовното израстване на мъченика.

Рожденото му име е Матей. Когато станал послушник в Троянския манастир, за да го спасят от турците, приел името Манасий.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via