Костов: Изпълних дълга си към страната

Всички сигнали, които са идвали до мен, са отивали по надлежен ред. Не знам какво съдържат тези сигнали. Това каза в предаването “Плюс-минус” по Нова телевизия бившият премиер Иван Костов по повод твърденията на икономиста проф. Стив Ханке, че още по времето на кабинета “Костов” е предал на тогавашния президент Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция при приватизацията.

Наистина е странно защо сега изнася сигналите – това са 23 години. Прокуратурата не ме е разпитвала, но ако иска да ме разпита, тази призовка ще отиде в големия чувал, където събирам подобни призовки, заяви Костов.

Той определи като голословни твърдения думите на бившия главен прокурор Никола Филчев, че е участвал в приватизацията. Това са клевети. Ако съм участвал в приватизацията, къде са следите 20 години по-късно – да сте чули, че управлявам някое предприятие, че стоя зад управлението? Тази теза е абсолютно несъстоятелна, подчерта той.

Той отрече да е “дърпал конците” на бизнесмени, които да работят от негово име. Ако имаше такова закононарушение, то щеше да бъде установено многократно, тъй като досега са проверени над 1500 приватизационни сделки. За какво точно трябва да отговарям? Ако г-н Ханке твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ, тук какво ще го осъдят, заяви бившият премиер.

Попитан защо металургичното предприятие “Кремиковци” е продадено за 1 долар, Костов посочи: “Задълженията на “Кремиковци” бяха огромни и въпросът беше дали фалитът му да завлече страната надолу и 15 000 души да останат без работа. Чрез приватизацията удължихме живота на предприятието”.

Не са верни думите на Филчев, че сме приватизирали за 30 млрд., за които дори не казва в каква валута са. Приватизирани са активи за 2,5 млрд. долара и срещу тях са взети 2,9 млрд. долара. Стойността на активите е получена, посочи Костов.

Той отрече приватизацията да е правена “на тъмно”. В приватизацията, особено в големите сделки участваха международни авторитетни компании, които няма как да допуснат подобно нещо, категоричен е Иван Костов.

Бившият премиер каза, че отдава продажбата на БГА “Балкан” за 150 000 долара на невежество.

Попитан как се чувства след нападките срещу него близо 20 години след края на премиерския му мандат, Костов заяви: “Чувствам, че съм изпълнил дълга си към страната. В катастрофално тежка, кризисна ситуация съм си свършил работата – стабилизирал съм българския лев, извършил съм макроикономическа стабилизация, създал съм частно предприемачество и бизнес, върху които стои и днес икономическият растеж. Затова съм поемал и ще поемам такива коментари”.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x