Коронавирусът може да стане сезонно заболяване

Заболяването, предизвиквано от новия коронавирус, може да стане системно и да поразява най-уязвимата част от населението – възрастните, хронично болните и хората с отслабен имунитет. Това заяви биологът д-р Сергей Нетьосов, член-кореспондент на Руската академия на науките, цитиран ит БТА.

“Основните опасения около този патоген нямат връзка с мащабите и смъртността по време на сегашната епидемия. Вирусният щам може да укрепне сред хората, боледуващи без симптоми и продължително време, отделяйки причинителя в околната среда”, обяснява специалистът.

Лекарите не могат да възпрат разпространението на патогена заради продължителния инкубационен период на болестта – по данни на китайските лекари той се е удължил от 14 на 27 дни, пише вестникът. В бъдеще болестта ще се разпространява на вълни, прогнозира Александър Мерезанов, декан на факултета по биологична и медицинска физика в Московския физикотехнологически институт. Заболеваемостта от коронавируси по принцип нараства през есенно-зимния период, напомня той.

Колкото до този щам, става въпрос за контрол върху него, също както и различните щамове на грипния вирус, а не за пълна победа над патогена”, подчертава експертът.

Следвайте ни в социалните медии