Кой ще седне на стола на Слави Трифонов?!

Новината, че „Шоуто на Слави“ слиза от ефир през лятото е нещото, което ще остави най-голяма следа в родния ефир през това лято.

Слави Трифонов е фигурата, която символизира БТВ през нейното съществуване. Той направи това, което мнозина смятаха за невъзможно у нас и създаде ежевечерно шоу, което издържа на екран 19 години.

Предаване, което смесваше в себе си комедия, музика, скечове и политическа ангажираност. В един момент то стана твърде провокативно за медията, която го излъчваше с постоянните рискове, които поемаше, най-вече в политически аспект.

Сега то слиза от ефир и на преден план излиза въпросът кое предаване или водещ може да застане на негово място. В тази статия ви предлагаме няколко варианта, за които би било много интересно да видим на мястото на водещо вечерно шоу в родния ефир.

„Господарите“ са второто голямо шоу, което се наложи във вечерните часове в българския ефир. В края на миналата година то беше свалено от ефира на NOVA ТВ. От тогава продуцентите му търсят постоянен дом.

Ако в БТВ искат реално силен заместител на „Шоуто на Слави“, то „Господарите“ изглеждат най-добрият избор. Предаване, което има постоянна аудитория, успява да се хареса на млади и на възрастни, успява да се наложи като обществено важно и поддържа постоянна актуалност.

Въпросът е в това, че „Господари на ефира“ вече бяха в ефира на БТВ. Тогава всичко завърши със скандали и спорове. Продуцентите братя Халваджият обвиниха БТВ, че цензурира техни репортажи. В същото време те не бяха доволни от начина, по който предаването е позиционирано в ефира.

Тогава самите продуценти отправиха толкова тежки нападки към БТВ, че изглеждаше, че няма как да се завърнат в телевизията. Да не забравяме, че и репутацията на предаването е поставена под въпрос.

След прословутия случай с репортера Димитър Върбанов, хората вече се съмняват в истинността на разследванията на предаването. Срещу него се появиха обвинения за поръчки, преиначени репортажи и понякога “извъртени” кадри. Ако трябва да сме честни, това предаване не е лесно за преглъщане за всяка медия. То често се заяжда с политици, големи фирми, които са потенциални спонсори и лица на самата медия, на които може и да не им хареса да бъдат осмивани реално в собствен ефир.
Ако „Шоуто на Слави“ си навлече гнева на медията, заради тежката си политическа насоченост, то „Господарите“ едва ли ще получат много допълнително търпение.

Голямото богатство на това предаване са неговите лица. Все още обаче не е ясно, дали всички те ще са на линия. Не е много сигурно дали Рачков и Зуека ще се откажат от статута си на лица в Nova, за да се пробват отново в БТВ. А без тях, предаването не е чак толкова привлекателно.

„Господари на ефира“ изглеждат перфектния заместител за вечерно шоу. Техният избор обаче крие твърде много неизвестни за самата медия. По-скоро БТВ може би биха ги избрали за седмично шоу, но не и за ежедневно. Въпросът е дали рискът е достатъчно издържан за медията.

Краси Радков е от онези актьори, които могат да запълнят един час телевизионно време съвсем сами. С времето той се превърна във втората най-голяма звезда на „Шоуто на Слави“ след самия Слави.

Логично би изглеждало, ако от БТВ просто му предложат негово собствено вечерно шоу. Ако то бъде продуцирано от самата медия, неудобните политически елементи може да бъдат премахнати и да се разчита на чист стендъп.

Радков е изключително разпознаваемо лице, което може да даде начален тласък на предаването. Ако получи сценаристи, които да му дададт достатъчно добър материал, нещата може и да му се получат наистина добре.

Проблемът тук е, че Радков няма почти никакъв опит с комуникация с гости. Не е ясно дали ще може да влезе в ограничената роля на журналист. Естествено може да опитат вариант стил „Греъм Нортън“, в който всяко едно интервю ще избива на шега и по сериозните разговори просто ще бъдат премахнати като вариант.

Краси Радков с нужния екип може да сътвори наистина добро комедийно предаване. Въпросът е, че просто комедия твърдо ще държи едно предаване актуално, ако то се провежда всяка вечер. Така че ще трябва да се намерят варианти, в които сериозните теми отново да бъдат засягани, дори ако и за това бъде нужен съводещ.

Все пак този вариант може да спести на БТВ много неприятности и да позволи на медията просто да заложи на класически свой кадър.

„Комиците“ беше предаване, което беше номер едно в ефира на БТВ в продължение на години. С времето то позагуби от чара си и в момента е по-скоро подходящ пълнеж за дупки в ефира.

Когато се отвори опция за вечерно шоу обаче, то определено трябва да бъде обмислено. То може да бъде преобразувано в нов формат. Любо Нейков да застане като основен водещ, а другите комици да запълват програмата с различни скечове.

За БТВ е удобно това, че „Комиците“ никога не са си позволявали по тежки политически позиции. Всъщност там политиците са чести гост – зрители, които получават доста добро отношение. Самите политически скечове може и да са остри, но винаги са и с леко намигване.

Нейков също изгря в „Шоуто на Слави“, така че той трябва да е запознат с цялата идея за това как се реализира подобен формат. Тук въпросът е доколко БТВ все още възприемат „Комиците“ като шоу, което отново би могло да бъде актуално. В шоуто има големи лица, за които определено ще е нужен сериозен бюджет, за да бъдат на линия всяка вечер. Като цяло обаче това изглежда удобна опция.

Това е малко нестандартен вариант. Въргала винаги е имал името на много силен комик. С времето обаче той придоби репутацията на драматична фигура, която рискува да загуби всичко, за да заснеме един филм.

Въргала обаче е познато име. Той умее да се справя със стендъп комедия. Ако получи работата едва ли ще има амбиции да превръща предаването си в политически фактор.

Въргала е име, което е в добри отношения със знаменитостите, така че шоуто му няма да има проблеми да си осигурява гости. Въпросът е, че неговата възраст вече напредва и не е ясно до колко ще може да се свърже с младата аудитория.

Този вариант не е особено вероятен, но си струва да бъде обмислен.

Иван и Андрей вече опитаха да правят вечерно шоу в ефира на NOVA. То имаше своите добри и лоши моменти, но така и не се превърна в реална конкуренция на „Шоуто на Слави“.

През последните години те се утвърдиха, като едни от водещите продуценти на БТВ. Така че може и да получат нов шанс. За тях ще е много важно да разберат грешките от първия си опит.

Важно ще е и да работят по това, евентуално ново тяхно шоу да се отличава от това на Слави. Иначе те могат да се съобразяват с изискванията на дадена медия. По някой път се забъркват в политически въпроси, но никога не го правят така, че да създават неприятности на медията си.

Факт е, че първият им опит беше неуспешен, но с по-добър екип може и да получат по-добър ефект. В крайна сметка този вариант е удобен, но не и такъв, който да бъде разгледан на първо място.

И тук е фаворитът за ново вечерно шоу. Рачков просто е име, което кара хората да гледат телевизия. Той може и да е недолюбван от някои, но се радва на максимално широка аудитория.

Едва ли за БТВ ще има по-добър вариант от този, да привлекат едно от най-популярните лица в ефира. Рачков е добър със стендъп комедията, свикнал е и да пълни дълго ефирно време. Ако той получи шанс да поеме предаване, което се излъчва всяка вечер, това ще е пика на кариерата му,

Той също няма особен опит в интервютата. Отново обаче може да се посегне към британските формати на вечерно шоу, в които интервютата са по-скоро под формата на голям скеч, от колкото на сериозен обмен на въпроси и отговори.

Ако получи добри сценаристи зад гърба си, Рачков може да постигне голям успех. Проблематиката е дали той е готов да поеме такъв ангажимент. Едно е да се появяваш в ефир веднъж седмично или в половинчасово шоу с анонси и съвсем друго да пълниш сам цял час. От симпатичния шегаджия, Рачков ще трябва да се научи да бъде лице с обществено мнение и да балансира в политическия шарж.

Въпреки това, той е избор, който изглежда твърде актуален. С него е сигурно, че подобно шоу, поне за определен период от време, би имало сериозен успех.

И накрая избор, който е много малко вероятен, но за който си струва да се помисли. Орлин не комик и не е от онези хора, които свързваме с безграничен смях.

Той обаче е малко по-нетрадиционен избор. Младо лице, което е одобрявано почти от цялата публика. Павлов е певец и актьор, което може да е идеална комбинация за водещ на вечерно шоу.

При такъв сценарий шоуто ще трябва да разчита на малко по-различен вариант. Тоест не толкова чиста комедия и шарж, колкото създаването на добро настроение с много музика, по-скоро закачки и експерименти.

За пример може да бъде даден един Джеймс Кордън, който разчита преди всичко на въображението на своите сценаристи и на много импровизация. Орлин Павлов може и да не е най-явният избор, но може да стане символ на нещо съвсем ново в ефира.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via